Rita er årets Herøydags-kunstner

Årets Herøydagskunstner heter Rita Hjelmseth. Hun er kjent for sin lidenskap til strikking og har også laget flere strikkemønster med eget design.


Rita kommer opprinnelig fra Sømna, men har bodd i Herøy i 26 år. Hun er lærer og er gift med Lars Olav Mogård-Larsen som vi kjenner både som rektor på Herøy skole og primus motor for mye av det som skjer i kulturlivet i Herøy.

Smigret

- Jeg måpet og ble veldig smigret da jeg ble spurt om å være Herøydagskunstner. Jeg måtte tenke meg om litt før jeg sa ja og føler vel at det blir vanskelig å fylle skoene til dem som har vært før meg. Samtidig vil jeg nok angre dersom jeg ikke benytter meg av denne muligheten og jeg bestemte meg derfor til å takke ja, sier Hjelmseth.

Rita har strikket siden hun gikk i barneskolen og hun strikket sin første genser allerede mens hun gikk på ungdomsskolen. Vi kan derfor trygt si at hun er en skikkelig strikkeentusiast.
 
Rita Hjelmseth heroydagskunstner genserEget Herøy-design

- Da jeg tok videreutdanning i kunst og håndverk i 1997 designet jeg ei egen Herøy-kofte som en del av utdanninga. Med tre små barn hjemme i tillegg til jobb ble imidlertid dette prosjektet lagt på is noen år.

- Da jeg senere begynte i støtteforeninga for idrettslaget begynte jeg å tenke nytt rundt det designet jeg hadde på kofta og da kom det en egen «støtteforeningsvott» og senere også Herøy-sokk. Senere har jeg også videreutviklet mønsteret og laget en egen Herøygenser som jeg vil presentere under Herøydagan, sier Rita.

Designet som Rita har utviklet inneholder flere symboler fra Herøy. På borden nede på kofta finner vi et bølge-mønster. Rutemønsteret symboliserer fiskegarn og vi kan også se rundkors (signingskors) fra kirka. I tillegg ser vi også laks, fiskebåt, Petter Dass, kirka, måse og årer i mønsteret til Rita.

Inntekt til støtteforeninga

Rita forteller at hun har kjøpt eget dataprogram for å få ferdig et skikkelig profesjonelt strikkemønster som hun skal selge under neste års Herøydager.

- Inntekten av dette salget skal gå til støtteforeninga og jeg håper og tror at jeg også får litt drahjelp av dem til å få strikka opp en del produkter som jeg kan stille ut. Jeg utelukker heller ikke at det kan komme nye strikkemønster etterhvert, avslutter Hjelmseth.

Rita vil ha utstillingen sin i Herøyhallen under neste års Herøydager, som avvikles fra 22. til 25. juni 2017. Kanskje vil vi allerede neste vinter se riktig mange som går rundt med egen Herøygenser som er designet av neste års Herøydagskunstner.